VLOH 2019 - Verplicht werk

Verplicht werk

Voor het verplichte werk gaf Vlamo een compositieopdracht aan Klaas Coulembier. Hij gaf zijn compositie de titel 'The Garden of Earthly Delights' mee. Geïnteresseerde orkesten kunnen bij Klaas Coulembier een sample score opvragen. Na hun inschrijving ontvangen de deelnemende orkesten een link om de volledige set te bestellen.

De compositie is gebaseerd op het schilderij “De Tuin der Lusten” van Jheronimus Bosch uit 1480-1490. In dit drieluik creëert de schilder een imaginaire wereld vol exotische wezens en menselijke figuren. Van links naar rechts zijn de hemel, de aarde en de hel afgebeeld. In die volgorde vormt het schilderij ook een leidraad voor de compositie, van het fonkelende begin van het werk tot de helse chaos op het einde.

In het rechterpaneel valt de aanwezigheid van een aantal muziekinstrumenten op, met daarbij één wel heel onfortuinlijke man. Hij wordt niet alleen verpletterd door een kruising van een luit en een harp, maar kwam blijkbaar eerder al met zijn achterwerk tussen een drukpers terecht. Op zijn billen lezen we de muzieknoten die het basismateriaal vormen voor het hele werk.

De Tuin der Lusten van Jheronimus Bosch

 

Klaas Coulembier werd in 1984 geboren in Poperinge. Hij groeide letterlijk op tussen de Britse militaire begraafplaatsen in Zillebeke en studeerde Latijn-Wiskunde aan het Sint-Vincentiuscollege in Ieper. Hij studeerde trompet, piano en muziektheorie aan de Ieperse muziekacademie en speelt sinds 1996 bij de Koninklijke Harmonie Ypriana. In 2002 trok hij naar Leuven, waar hij vier jaar later het diploma van Licentiaat (master) in de Musicologie behaalde. In 2013 verdedigde hij zijn proefschrift over ‘Multi-temporaliteit in de muziek sinds 1950’ en kreeg zo de titel van Doctor in de Musicologie. Sindsdien werkt hij als postdoctoraal onderzoeker aan de KU Leuven en is hij een veelgevraagd spreker en schrijver bij diverse cultuurhuizen zoals Concertgebouw Brugge, Amuz Antwerpen, Festival van Vlaanderen, … Tijdens het academiejaar 2015-2016 is hij gastprofessor muziekanalyse aan het Lemmensinstituut in Leuven.

Als componist werd Klaas in 2003 en 2006 laureaat van de Prijs voor Instrumentale Compositie van de Provincie West-Vlaanderen, waar hij ook de publieksprijs ontving. Deze erkenningen waren een stimulans om te blijven componeren. Ondertussen schreef hij muziek voor het DKO en een aantal werken voor harmonieorkest, waaronder de Menin Gate Memorial Suite, die in Ieper werd uitgevoerd bij de opening van het vernieuwde In Flanders Fields museum (2012). In zijn muziek probeert Klaas steeds een evenwicht te vinden tussen herkenbare elementen en de recente muzikale ontwikkelingen die hij als musicoloog op de voet volgt.

Klaas Coulembier